A kreatív

Mennyi időt szánjunk a kreatív „fotózásra”?

A köztudatba a kreatív fotózás néven bekerült mozzanat a highlight egyik lelke, érdemes hát erre elég időt szánni. Soha többet nem lesztek ebben a ruhában, a többségeteket profi sminkes sem fog minden évben kisminkelni, hát adjatok nekünk időt arra, hogy megmutathassuk a részleteket!  Higgyétek el, hogy bánni fogjátok, ha ez kimarad, vagy annyira elcsúszik, hogy maximum néhány fotóra lesz elég az idő.

Hogy mennyi ez az idő? Ha nagyon szépen, nyugodtan, megkoreografálva szeretnénk elkészíteni a fotósokkal együtt, akkor legalább 2 órát kellene számolnotok tisztán, azaz a helyszínen már beállva legyen ennyi időnk.

Miért kell ennyi idő a kreatívra?

Mert a fotós álló képet készít, egy bizonyos pillanatot kell megörökítenie, a filmes pedig egy mozdulatsort vesz fel, nem egy pillanatot. Egészen más mutat jól a filmen, mint a fotón. Azaz a gyakorlatban ez azt jelent, hogy a fotós beállít benneteket, lő néhányat, majd jövünk mi. Nem egyszerre, hanem egymás után dolgozunk, egészen más néz ki jól egy fotón, mint egy filmen.

Mi is elmondjuk, hogy mit kellene tennetek, honnan hova mozduljatok, hogy nézzetek, merre, milyen gyorsan. Vagy sikerül elsőre, vagy nem, sok mindentől függ, nem csak tőlünk.  Ez egy snitt és egy fotó: Kb 10 perc. Van, aki elsőre zseniálisan mozog a kamera előtt (pl. Virág, nézzétek meg a filmben, ha hiszitek, ha nem, ott nem volt idő a kreatívra, de Virág annyira szerette a kamerát és a kamera Virágot, hogy nem kellett semmin állítgatni), és van, aki izgul, hirtelen mozdul (ez gyakori nagyon), vagy beleszövegel (ami a filmen halacskára emlékeztető tátogásnak fog hatni, miközben megy a zene a film alatt és az idillikus pillanatban a menyasszony pl azt tátogja, hogy „anyukád hívott már a virággal kapcsolatban?), vagy jön egy méhecske, vagy a párja rálép a ruhára. Újra kell venni.

Nem befolyásolható tényezők

Hogy a legkézenfekvőbbel kezdjem: az időjárás. Tegyük fel, hagytatok 2 órát a kreatívra, mert elolvastátok ezt a blogposztot, de közben leszakad az ég, meg kell várni, hogy elálljon. Tikk-takk, az idő megy…már csak egy óránk maradt és még oda is kell menni a kocsival. Bármi más is közbejöhet: defekt, baleset, útlezárás, elszakadt ruha, hőségben elájuló menyasszony, szétcsúszott konty, hasmars. Bármi.

Hogy zajlik a kreatív?

A fotós(ok) és a filmes(ek) fognak nektek segíteni, nem kell aggódni, nem nektek kell kitalálni, mit csináljatok, de ha van valami ötletetek, mi nyitottak vagyunk ezekre is. Tudjuk, mi mutat jól a filmen, ahogy hallgassatok a sminkesre is: a fotókon más fog jól mutatni, mint amit megszoktatok a hétköznapokon.

A fotós tudja, mi mutat jól a fotókon, a filmes meg azt, mi kell a filmnek. Rengeteg trükk van, ha van időnk, akkor ezeket remekül le tudjuk forgatni.

Ketten vagyunk, tehát én tudok segíteni a fátyol adjusztálásában )pl. szálljon, vagy ne, merre, merre ne), a szoknya gyűrődéseinek igazgatásában, a lehetőségek felkutatásában a helyszínen, az oda nem illő tereptárgyak eltávolításában, a járókelők udvarias tájékoztatásban, hogy ha nem akarnak szerepelni, legyenek szívesek pár pillanatot várni, vagy elmenni másfelé. Néha a bámészkodókkal a legnehezebb, pláne, ha nem egészen józanok, bár ez ritka, pl. a Várkert Bazárban volt ezzel egy kis időhúzás.

Milyen hibák fordulnak elő?

Nagyon gyakori hibákat fogok felsorolni, de ezeket el fogjuk mondani nektek a helyszínen is:

  • túl gyorsan mozogtok, fordultok, lépkedtek, érintitek meg egymást (persze lehet lassítani, de abból is lehet ám sok)
  • beszéltek felvétel közben (nem fog hallatszani, de látszani igen, ezt kerüljétek el, a fontos dolgokat ne ott egyeztessétek. Ezért is kell erre idő, rá is kellene hangolódni)
  • az izgalomtól nem mosolyogtok, görcsöltök (nem kell izgulni, le fogtok lazulni, Péter folyamatosan poénkodik, hogy oldja a feszültségeteket, így a végén már nem is fogjátok érezni, hogy szereplés van, szóval vegyétek lazán, rosszul még nem sikerült sosem, bízzatok bennünk!)

Összességében az a lényeg, hogy hagyjatok rá időt, és mindig többet, mint amit elsőre gondoltok 🙂 de ha nagyon kell egy időintervallum, akkor 2 óra tiszta felhasználható idő lenne az ideális.

Az alábbiakban néhány kreatívon elkapott werket láthattok. Ezeket mobillal készítettem, nem mindig ideális körülmények között, természetesen a filmek nem ilyen minőségben készülnek 🙂

Végül a tapasztalataink alapján néhány jó tipp

  • ha nincs körülöttetek aggódó nagymama, anyuka, aki belétek tömi az utolsó sütit is indulás előtt, akkor legyetek elég felnőttek és egyetek valamit!
  • ha nincs lehetőség, idő, vagy csak nem tudtok enni az izgalomtól, akkor legyen nálatok szőlőcukor vagy izotóniás ital!