Logótervezés Davida blogjának

A Davida logó szintén egy hozzám közel álló történet, mivel személyesen ismerem a logó tulajdonosát, a hátterét, és a blogját is olvasom, így azonnal volt ötletem, hogy mit szeretnék. Anyaság, a hármas szám, a mozgás, körforgás, pörgés, lazaság, élettel teli, ilyesmi jelszavak irányában akartam elindulni. Nagyon hamar ráakadtam arra, amit kerestem, és boldogsággal tölt el, hogy Viki szeretettel használja a logót, önazonosnak érzi és így picit része lehetek a blogjának, a sikerének, a mindennapjainak. Ez igazán remek érzés!

Olvassátok Davida blogját, nézzétek videóit youtube csatornáján és nevessetek vele! Szórakoztatóan fanyar humorral átszőtt sztorik, minden anya számára ismerős jelenetek a mindennapokban.

 

Bambusz szalon

A Bambusz szalonnak terveztem. A bambuszt nagyon szeretem, így ez a munka elég kedvemre való volt.

A feladat annyi volt, hogy bambuszok kellenek oldalra, és hozzá illő betűvel egy logó. Gyorsan ment, mert amire az ember ráérez, amit szeret, azzal nem csak élvezet dolgozni, hanem jól is halad. Így néz ki a levél rajzolás közben 🙂

bambuszlevél rajzolás

A névjegy verziók és az üveg látványterv:

Hogyan készül az esküvői film?

Egy esküvői film története, avagy az időjárás közbeszól

A helyszínre mindig előbb érkezünk, leülünk, nézelődünk, körbejárunk és ötletelünk, vágóképeket készítünk, amikor még nincs tele emberekkel. Ezek a felvételek remekül használhatóak a hangulat visszaadásához a filmben.

Amíg nézelődtem, észrevettem egy fiatal lányt, aki a virágokat tűzögette a boldogságkapura. Feltűnt, hogy a farmerrel picit kontrasztban van a frizurája, ami kifejezetten menyasszonyos volt. Igen, ő volt a menyasszony 🙂 Tökéletes nyugalommal tűzdelte a fehér rózsákat. Megkérdeztem, segíthetek-e, de kedvesen hárított, majd folytatta a munkát, miközben üdvözölte a hamar érkező családtagokat. Itt már éreztem, hogy megtaláljuk a egymással a hangot. A szerződéskötéskor Péter volt jelen, ezért én nem találkoztam addig Rékával.
Csodálatos napfényben, bár közelgő felhők alatt kezdtük meg a filmezést. Réka vállfán függő ruháján akkor még gyönyörűen csillogott a napfény, ahogy a fotós és a filmes dolgozott. Péter mögött láthatóak azok a bizonyos fehér rózsák 🙂

20180512_134228.jpg

Jött a készülődés: filmezés, fotózás, már egy kicsit sietősen. Mindig ez a sietség ? Éppen indultunk volna a kreatív fotózásra és filmezésre, amikor leszakadt az ég. Minden menyasszony mumusa elért bennünket is. Egyedül Réka nem aggódott és én őszintén csodáltam és örültem, hogy ilyen jól kezelte ezt is. Öröm ilyen kiegyensúlyozott menyasszonnyal dolgozni! Dúdolgatva, a lábát lóbálva ült a bejáratnál a padon, mosolygott mindenkire, az aggódó és sajnálkozó tekintettek közepette derűsen kijelentette: mindjárt eláll.

Így is lett ?

Elindultunk hát Esztergomba, a Bazilikához egy kis logisztika után, azaz hogy ki melyik kocsiba ül, ki vezet, hova fér be a technika. Laza pár lévén a vőlegény vezetett és nem lassan 🙂 Nem vagyok az a pipogya sofőr típus, de nehezen tartottam a lépést ? Okkal siettünk: az eső miatt csaknem egy órával kevesebb időnk maradt a felvételekre, mint ahogy számítottuk. Sajnáltuk, mert a helyszínben ennél több is volt és nagyon szerettük volna alaposan átgondolva, nyugodtan levezényelni a felvételeket. Éppen ezért javasoljuk, hogy

  • a kreatív filmezésre hagyjatok több időt, mint amennyit elsőre gondoltok, mert sajnos az időjárásra még nekünk sincs befolyásunk, de ezen kívül is közbejöhet bármi rajtunk kívül álló dolog
  • mennyi legyen ez az idő? Az ideális az legalább két óra. A fotós is dolgozik, a filmes is, ami néha mehet egyszerre, néha pedig a vaku használata és a helycserék, keresztbe besétálások elkerülése miatt várnunk kell egymásra.  Meg lehet oldani egy óra alatt is, ahogy Rékáék esetében is így történt, ami a filmen nem biztos, hogy látszik, viszont az világos, hogy minél több a felvétel, annál nagyobb készletből lehet választani, ami bekerül a highlight-ba.

Ennek ellenére igyekeztünk kihozni maximumot ebből is ? és szerintem igazán szép felvételek születtek.

20180512_153517.jpg
Péter munka közben

Ilyenkor az ember az adott hely aktuális fény-és terepviszonyait látva improvizál, akkor és ott születnek az ötletek, a helyszínek, a beállítások, ezért erre megfelelő időt kell szánnotok ahhoz, hogy azt kapjátok majd a filmben, amire vágytok. Hagyjatok hát rá időt, hogy úgy tudjunk dolgozni, hogy a végén elégedetten nézhessétek végig a felvételeket és azt mondhassátok: megérte.

A kész filmet itt láthatjátok.

Színtanácsadás a Zeka stylingnál

Zsófival egy csoportban találkoztam, eszem ágában nem volt színtanácsadásra menni. Úri huncutságnak gondoltam mindig is. A csoportban segítséget kértem, és Zsófi önzetlenül, kedvesen és türelmesen – éjjel fél 11-kor – segített nekem. Beszélgetni kezdtünk, kiderült, ki mivel foglalkozik. Nem hagyott nyugodni a dolog, hogy talán a korom miatt (47), talán csak bénázok, de mostanában semmiben sem éreztem jól magam, túl sok ruhám volt, ami mégsem volt elég jó. Nem tudtam a nyűglődésem okát, de meg akartam fejteni, mert ennyire sosem voltam gondban. A beszélgetések kapcsán létrejött együttműködés nyomán elmentem Zsófihoz, és ezt a látogatást összekötöttük egy filmforgatással, hogy bemutassuk, milyen is valójában egy színtanácsadás a Zeka styling égisze alatt.

Konklúzió: egészen mást vártam, és én, aki azt hittem magamról, hogy a színek barátja vagyok és tudom, mi áll jól, akkorát estem arcra, hogy csak na. A saját szememmel láttam, mennyire hibás elképzelés volt feketét hordani. Nem, nem Zsófi adta a számba, mit hordjak, bár bevallom, én is ezt képzeltem. De ez nem így megy. Tényleg LÁTNI, hogy mi áll jól és mi nem, ez elég remekül tükröződik az arcomon, nézzétek meg az erről készült filmet! Lepucolja a zavaró körülményeket, mint hajszín, ruhaszín, ezért van a kendő. A kendő arcközeli elhelyezése egyértelműen megmutatja, melyik színek emelik ki és melyek nyomják el az embert. Döbbenetesen jól működik!

Azóta két kolléganőm is járt nála, mert látták rajtam a változást ? eleinte azt kérdezték: szoliztál? Aztán azt jegyezték meg, de jól áll neked a zöld!!

Bátran csajok! A hely csodaszép, vigyázat, járulékos csodákkal van tele, nehéz nem elcsábulni! Zsófi pedig közvetlen, kedves, végtelen laza és egy cseppet sem kell félni attól, hogy kinevet vagy belegázol a lelketekbe azzal, hogy nem tudtok öltözködni. Ezt legfeljebb majd ti fogjátok érezni utána, hogy mennyire voltatok eddig bénák a színekkel ?

A videó a youtube csatornánkon is látható.

Hangeffekt készítés

A logótervezésnél már jeleztem, hogy meg fogom osztani veletek, hogyan készítettük el a logóanimációnk hangeffektjét.

Készítettem a pislogást, és hallottam a fülemben egy hangot, amihez hasonlót szerettem volna. Nekiláttam a neten keresgélni, találtam is párat, ami közel állt, de nem volt teljesen ugyanaz.

Nekiálltam gondolkodni, mire is hasonlít az a hang, és rájöttem, hogy a kicsit koppanós, kicsit tompa hang legjobban egy edényen koppanó fakanál hangára emlékeztet.

Hívtam is Petit, hogy szükségem van a segítségére, rögzítsen 🙂 és kerestem olyan fazekat, ami azt a hangot adja. Ő ismer, tudja, ha valamit a fejembe veszek, jobb ha jön és segít, mert ilyenkor be vagyok indulva és nem tűrök halasztást 🙂 meg egyébként ő is hajlamos a marhaságokra, amiket kiagyalok. Így nekiálltunk hangot rögzíteni. Igen, telefonnal 🙂 simán.

Az eredményt itt láthatjátok és hallhatjátok. Elégedett vagyok a hanggal, éppen ezt szerettem volna hallani.

 

Képkeret

A feladat egy képkeret elkészítése volt, kapott logó és kb kinézet alapján. A képen is látható keret lett a befutó, a Nemzetközi Ón konferencia fotói kerültek bele. A rendezvényt az Európa hajón tartották.

Magadnak a legnehezebb, készülj fel!

Amikor úgy döntöttünk, hogy elindítjuk a vállalkozásunkat, alig vártam, hogy logót készíthessek magunknak. Mondták, igen, hogy magadnak a legnehezebb, de hát szeretem a kihívásokat. ?

Nagyjából tudtam, mit keresek. Tudtam, hogy élőlény lesz, mert rajongok az állatokért. Tudtam, hogy színes, különleges, egzotikus, amit keresek. Tudtam, hogy ki kell fejeznie valahogy, hogy milyenek vagyunk. Utalnia kell ránk, a szellemiségünkre, a habitusunkra, azt a véleményt viszont nem osztom, hogy be kell mutatnia a tevékenységünket. Azt kapásból tudtam, hogy kamera meg vonalzó biztos nem lesz. Nekiálltam hát keresni a barátommal, google-lal. Hamar megtaláltam a tucant egy inka horoszkópban. „Kreatív jegy, imád utazni, új tájakat felfedezni.” Hm, gondoltam, ezzzzazz! Még nem húztak le róla ezer bőrt, mint a cuki kis gekkóról, stb.

Aztán rajzolni kezdtem. Nem mondom, hogy elsőre, de a riogatásokkal ellentétben elég hamar megtaláltam azt a formát, ami megtetszett. Az nyilvánvaló volt, hogy két színnél több nem lehet benne a feketén kívül. Megmutattam Péternek, aki rögtön mosolygott, így hát megszületett a Tucanproject logója.

Kerestem hozzá egy betűt, ami jól olvasható, de nem vonalas, nem kézírásos, nem cikornyás (ezt a kifejezést egy megrendelőmtől hallottam először betűk kapcsán, és annyira megtetszett, hogy azóta én is ezt használom).

Picit még alakítgattam, a BeFrank pártatlan és anonim szakmai véleménye alapján apróbb módosításokat eszközöltem, mert egyöntetűen azt javasolták, hogy ne legyen a „csirke” – ahogy mi csúfoltuk – a betűkön, ahogyan elsőnek terveztem. A T betűn ült, így:

grafika

Hallgattam rájuk, különválasztottam a madarat a felirattól, barátkoztam picit az új verzióval, míg végül megszerettem és levettem a tucant az írásról. Azzal is indokolták a javaslatot, hogy az angol nyelvterületen élők „U Can”-nek olvassák, mert a T betűt nem veszik észre. Ebben is van valami és ezért is jó kikérni mások véleményét, hiszen erre például magamtól biztosan nem gondoltam volna.

A weblapon is látható végeredmény született. ?

Még mielőtt szétválasztottam volna a szöveget, készítettem egy pici logóanimációt is 🙂 just for fun. (hanggal nézzétek 🙂 )

A következő blogbejegyzésben arról írok majd, hogy készült a hangeffekt. Sosem találjátok ki 😉