Fotózhatnak a vendégek?

Szerencsésebb, ha ezt a profikra bízzák. Leírom, miért.

Nem kell megtiltani, viszont az nagyon hasznos lenne, ha a cm, vagy bárki, aki koordinálja a nap eseményeit, felhívná udvariasan a násznép figyelmét, hogy vannak szakképzett, megfelelő felszereléssel rendelkező szakemberek a helyszínen, akik ezért jöttek. Nekik ez a dolguk, erre fókuszálnak, értenek is hozzá. A szertartásokon viszont igen zavaró, ha a násznép elállja a kilátást a telefonjaival, ezért az alábbiak alapján javasoljuk, hogy erre a vendégek figyelmét hívjátok fel és kérjétek meg őket, hogy a szertartásokon ne készítsenek felvételeket.

A násznép „dolga” viszont pont az lenne, hogy élvezze a napot, odafigyelhessen zavartalanul az eseményekre, így mindenkinek az a legjobb, ha ők nem filmeznek és/vagy fotóznak a fontosabb események alatt, vagy legalábbis nem úgy, hogy az erre szerződtetett embereket a munkájukban zavarják. Fogják.Mert ők is onnan látnak jól, ahonnan mi. Persze, így is meglesz a film, a fotó, de sokszor az ideális szögekből az események éppen egy mobillal (vagy akár géppel) fotózó vendég miatt nem láthatóak be zavartalanul. Nem várható el tőlük, hogy megtanuljanak 2 perc alatt figyelni a kollégákra, akikből esetenként akár 4 is van jelen, hiszen nem ebben élnek, mint mi, akik fél szemmel a hátuk mögé is figyelnek, hogy a fotósok is tudjanak dolgozni, és fordítva. Heti szinten ezt csináljuk, megtanultuk ezt kezelni és igyekszünk a másik szolgáltatóra figyelni. Ők nem szoktak ehhez hozzá.

A fenti tábla nagyon hasznos, nyomatékosít, de tapasztalataink szerint a leghatásosabb az, ha a cm külön kiemeli, hogy kérjük, hogy ne tegyék, legalábbis ne a fontos események alatt, mert valóban zavarja azokat, akiknek ez az egyetlen feladata ezen a napon. Mostanában jellemző, hogy bemutatják a szolgáltatókat, ami azért is hasznos, mert az öltözékünkkel igyekszünk az eseményhez alkalmazkodni, így néha nem lehet tudni, hogy vendégek vagyunk, vagy szolgáltatók. A bemutatással felhívják a figyelmet arra, hogy ha fotóznak is, elénk lehetőleg ne kerüljenek pl a nyitótánc vagy a csillagszórózás alatt.

Esküvői videó

Mostanában bevezettük a logózott pólókat, azokban dolgozunk, hogy láthatóak legyünk a vendégek számára, ezzel is elősegítve, hogy lássák, kik azok, akik elé nem szerencsés beállni. Nem gondoltuk, de a fotósok, akikkel szeretünk együtt dolgozni és vannak közös csomagjaink, nekik is készítettünk Tucanos pólót és nagyon örültek neki 😊 Még a násznép is meg szokta jegyezni, hogy de jók, így látni, kik vagyunk.

esküvői fotó és videó

A szelfi mehet?

Nyilván nem a jókedvű és hangulatú szelfizéssel van a baj, amikor már lazul a násznép, az senkit sem fog akadályozni a munkában, sőt, én kifejezetten szeretem felvenni ezeket a jeleneteket, van egy sajátos hangulatuk.

Az viszont sajnos tényleg meg tud hiúsítani egy fontos jelenetet, ha valakinek a karja, háta a képbe kerül kikerülhetetlenül, mert olyan helyen készít felvételeket a telefonjával, hogy az amúgy is korlátok közé szorított kollégáknak még kevesebb helyük marad a megfelelő felvételek elkészítésére, például a templomban, a polgárin vagy a szórások alatt

A fotósnak egy pillanatot kell elkapnia, azaz odébb tud lépni és lőni egy újabb fotót, amivel talán nem a megfelelő szöget kapja el, de van egy kb jó fotója, viszont bennünket filmeseket bizonyos esetben konkrétan ellehetetlenít, ha elénk állnak, vagy csak belógnak a képbe, mert olyankor az egész snitt kuka, hiszen ha a kamerával a kézben az ember korrigál, az benne van a felvételben, mivel mi nem egy pillanatot, hanem egy folyamatot rögzítünk.

Van erre sajnos pár példa, és nyilván megvannak az események, hiszen ketten dolgozunk, meg van fix kamera is, de egy-egy helyzetben éppen a kulcs jelenet tud elveszni, hiszen ugyan ketten dolgozunk, de éppen ezért nem ugyanott, nem ugyanazt a szemszöget látjuk. A tipikus ilyen esetek:

  • bevonulás a templomba vagy a polgárira (szűk folyosón jönnek befelé, ha a sorból valaki a telefonjával meg akarja ezt örökíteni, be fog lépni a folyosóba, mert csak onnan lát, azt a szűk teret tovább szűkítve, ahol a párra rálátunk. Így számunkra, akik a finishben várjuk a párt, pont kitakarja a kilátást). Peti a bevonulás elejét veszi, én pedig az érkezést. A padsorok végéhez érkezve már az én kezemben vagytok 🙂 (Móni) és gyakran fordul elő, hogy az első sorokban dolgozik több „konkurencia” is, akiknek a keze, telefonja belóg. Azaz megvan az a felvétel, csak minek. Addigra tűnnek el a kezek, amikor szinte profilba értek már nekem.
  • sziromszórás, rizsszórás, buborékfújás. Itt is néha a buborékok helyett felvételeket készítenek a vendégek, persze középről, hiszen onnan lehet jól látni. Ez valóban így van: tényleg onnan jó a kilátás 🙂 Ennek okán a vonulás folyosójában benne lesz az, aki mobilozik, premierben a hátával, tisztán a pár helyett.
  • Nyitótánc, ahol konkrétan elém állva ugrálnak a vendégek, hogy felvegyék, nem győzök sasszézni sokszor, de ez film és nem fotó, tehát ez bizony benne lesz a felvételben, ami miatt ezeket a részeket vágni kell és így lehet, hogy pont egy tánc közbeni bedöntés esik ki a felvételből, mert akkor kerülgettem az amatőr filmest, hogy én is lássak. Ellenben az ő mobilján meglesz a döntés is remekül. Kérdés, mi a fontosabb…

Egy szó, mint száz: nagyon nagyban segíti a munkánkat, ha a násznépet udvariasan megkérik, hogy legalábbis a szertartások alatt ne mobilozzanak, mert úgyis be fognak lépni középre, mivel máshonnan nem látnak jól benneteket.

A nap így is, úgy is eltelik, a felvételek meglesznek, de ti, kedves párjaink, akik bizalmat szavaztatok nekünk, annál elégedettebbek lesztek a felvételekkel, minél tisztábbak, minél kevesebb zavaró dolog van rajtuk, ezért számotokra a legfontosabb, hogy a násznép a fontos eseményeket ne rögzítse. A nyersanyagot is átadjuk, így nem maradnak le semmiről. Megnézhetik 4K-ban azt, amit ők felvettek volna mobillal. <3 A döntés természetesen a tiétek, ez a ti napotok. A bejegyzés csak abban kíván segíteni nektek, hogy annak következményeivel tisztában lehessetek és ennek fényében tudjatok dönteni.